نشانه‌های سرمازدگی گیاهان آپارتمانی

آنچه در این مقاله میخوانید
    نشانه‌های سرمازدگی گیاهان آپارتمانی

    همیشه، پرورش گیاهان از نظر مردم عملی بسیار طاقت‌فرسا و سخت جلوه نموده است زیرا در کاشت و نگهداری از گیاهان اطلاعات و مهارت‌های لازم را ندارند. بسیاری شاید نمی‌دانند که می‌بایست قبل از خرید گل و گیاه مدنظرشان، شرایط محیطی محل کشت خود که معمولا در آپارتمان‌ها است را بررسی نمایند. می‌دانیم که سرد یا گرم‌بودن محیط کشت و یا میزان دمای آن بر روند رشد و سلامتی گیاهان تاثیر زیادی دارد و کنترل آن بسیار حائز اهمیت است. از طرف دیگر چنانچه در محیط سردسیری زندگی می‌کنیم، خرید گیاهان حساس به سرما عملی بیهوده تلقی می‌شود زیرا موجب سرمازدگی گیاهان شده و در  روند رشد گیاهان شما اختلال به وجود می‌آید. از این رو نیاز است تا با نشانه‌های سرمازدگی گیاهان و روش‌های جلوگیری از سرمازدگی گیاهان آشنا شوید که هدف مقاله حاضر نیز همین است.

    نشانه‌های سرمازدگی گیاهان

    رنگ قهوه‌ای ایجاد شده در حاشیه و نوک برگ‌ها یکی از نشانه‌های سرمازدگی گیاهان محسوب می‌شود که اگر در همین ابتدا نسبت به جلوگیری از روند گسترش این عارضه اقدامات لازم جهت درمان را انجام ندهید، کم‌کم تمام سطح گیاه به رنگ قهوه‌ای در می‌آید و این پایان کار نخواهد بود زیرا این عارضه تا ایجاد حالتی آب‌دار بر روس سطوح گیاهان و رنگ قهوه‌ای کم‌رنگ بر روی رگبرگ‌ها ادامه داشته و در نهایت ساقه گیاهان دچار خمیدگی و افتادگی خواهند شد و جوانه‌های گل و برگ نیز از بین می‌روند.

    تفاوت سرمازدگی و یخ‌زدگی گیاهان

    می‌دانیم که یکی از عوامل محیطی بسیار مهم در ایجاد تنش بر گیاهان، دمای پایین است که بر روند حیاتی و رشد گیاهان موجب ایجاد اختلالاتی خواهد شد. سرمازدگی و یخ‌زدگی از نتایج کاهش دمای محیط رشد گیاهان است که با یکدیگر تفاوت دارند. در واقع، یخ‌زدگی گیاهان هنگامی است که گیاهان را در دمایی کمتر از 0 درجه سانتی‌گراد نگه داریم که در این حالت کریستال‌های یخ در آوند‌های گیاهان ایجاد می‌شود که با گسترش آن در اندام‌های گیاهان موجب اختلال در حیات آن‌ها شده و ممکن است مرگ گیاهان را به همراه داشته باشد. در عین حال، سرمازدگی هنگامی رخ می‌دهد که گیاهان در شرایط دمایی کمتر از میزان مناسب رشد و نهایتا تا 0 درجه سانتی‌گراد قرار بگیرند که کندی در روند رشد گیاهان و کاهش میزان سلامتی گیاهان از عواقب سرمازدگی گیاهان به حساب می‌آید.

    انواع سرمازدگی در گیاهان

    سرمازدگی انتقالی، سرمازدگی تشعشعی، سرمازدگی دیررس بهاره و زمستانه جزء انواع سرمازدگی در گیاهان محسوب می‌شوند که هریک را به اختصار توضیح می‌دهیم.

    سرمازدگی انتقالی: این نوع سرمازدگی همان بخبندان‌های جبهه‌ای می‌باشد که به سبب انتقال توده‌های هوای سردی همانند توده‌های سرد سیبری رخ می‌دهد و ضخامت این نوع ممکن است حدود چند کیلومتر باشد.

    سرمازدگی تشعشعی: یکی دیگر از انواع سرمازدگی در گیاهان، سرمازدگی تشعشعی است. در این حالت گاهی گرمای ناشی از خورشید به دلیل سبک بودن به سطوح بالا منتقل شده و هوای سرد به سطح زیرین منتقل می‌شود که در این حالت به گیاهان صدمه وارد شده و رشد آنها مختل می‌شود.

    سرمازدگی دیررس بهاره: سرمازدگی دیررس بهاره به نسبت یخبندان‌های پاییز آثار مخرب‌تری بر جای می‌گذارد؛ زیرا گل‌ها و میوه‌های جوان بسیار حساس می‌باشند. لازم به ذکر است که طول مدت این نوع سرما کوتاه بوده و بیشتر از 3 روز نخواهد بود.

    سرمازدگی زمستانه: در فصل زمستان و در دمای -10 درجه سانتی‌گراد و حتی پایین‌تر این نوع از سرمازدگی در گیاهان رخ داده و می‌تواند در مواردی موجب یخ‌زدگی درختان شود. مرکبات و زیتون از جمله مواردی هستند که این نوع سرمازدگی می‌تواند تاثیر مخربی بر آنها داشته باشد.

    گیاهان حساس به سرما

    گل‌های یک‌ساله تابستانی و سبزی‌ها تابستانی مانند یمپاتیانس، گل همیشه‌بهار، کولئوس، گوجه‌فرنگی و فلفل از دسته گیاهان حساس به سرما هستند. گیاهان نیمه‌گرمسیری و گرمسیری جزء حساس‌ترین گیاهان به سرما هستند.

    از جمله گیاهان حساس به سرما می‌توان به گل‌های یکساله تابستانی و سبزی‌های تابستانه نظیر یمپاتیانس، گل همیشه بهار، کولئوس، گوجه فرنگی و فلفل اشاره نمود. می‌دانیم که گیاهان نیمه گرمسیری و گرمسیری به سبب ویژگی‌های خود جزء حساس‌ترین گیاهان به سرما به شمار می‌روند. تاثیراتی که سرمازدگی بر گیاهان می‌گذارد همیشه یکسان نیست. بطور مثال، گیاهانی نظیر آزالیا می‌توانند در مقابل سرما زنده بمانند اما در اینصورت گل‌های ناسالمی خواهند داشت. همچنین گیاهانی مانند دیفن باخیا، درختان لیمو و گل اطلسی در دما‌های متفاوتی نسبت به سرما حساس هستند.

    از دیگر گیاهانی که نسبت به سرما حساس هستند می‌توان به گل زاموفیلیا، گل شمعدانی، گل سانسوریا، پتوس و ساکولنت و... اشاره نمود که به مراقبت زیادی در مقابل دما نیاز دارند.

     

    گیاهان مقاوم به سرما

    برخی از گیاهان بر خلاف گیاهانی که در بالا ذکر شد می‌توانند علاوه بر زیبایی غیر قابل وصف خود، در مقابل سرما نیز مقاوم باشند. گل کوکب، آنتوریوم، بگونیا، گل برفی، استرپتوکارپوس و چندی دیگر از گیاهان که تعداد آن‌‌ها کم نیست نسبت به سرما مقاوم می‌باشند. بسیاری از این گل‌ها به دلیل آنکه زادگاه آن‌ها مناطق سردسیر می‌باشد جزء گیاهان مقاوم به سرما محسوب می‌شوند.

    در این میان گل ارکیده سیمبیدیوم به دلیل آنکه در زمستان و بهار به گل‌دهی می‌رسد نیز می‌توان جزء گیاهان مقاوم به سرما محسوب نمود.

     

    جلوگیری از سرمازدگی گیاهان

    هنگام آغاز سرما می‌بایست شرایط مناسبی را برای گیاهان فراهم کنید تا گیاهان دچار سرمازدگی نشده و روند رشد آن‌ها متوقف نشود؛ بنابراین برای جلوگیری از این اتفاق لازم است تا به نکات زیر توجه فرمایید.

    چنانچه در نیمه اول سال، گلدان‌های گیاهان را در پشت پنجره و یا بالکن نگه می‌دارید، لازم است با آغاز پاییز آن‌ها را به درون خانه بیاورید. اما دقت کنید که نباید گیاهان را بصورت مستقیم به درون خانه منتقل کنید؛ پس در ابتدا چندروزی آن‌ها را در سایه گذاشته و سپس گیاهانتان را به خانه بیاورید. به بیان دیگر لازم است تا این فرایند آرام‌آرام اتفاق افتد. سپس لازم است تا گیاهان را در پشت پنجره قرار دهید تا بتوانند نور کافی خورشید را دریافت نمایند. اما دقت کنید که نباید محیطی که در آن گیاهان را می‌گذارید به شدت گرم باشد زیرا  ممکن است موجب پژمردگی آن‌ها شود. همچنین با قرارگیری گیاهان در داخل خانه ممکن است احتمال خشک‌شدن گیاهان افزایش یابد که در اینصورت لازم است تا رطوبت و دمای محیط را کنترل کنید تا از هرگونه اتفاق ناخوشایندی برای گیاهان جلوگیری نمایید. شما می‌توانید گیاهان را در مناطق خنک‌تر قرار دهید.

    درمان سرمازدگی گیاهان آپارتمانی

    شاید نجات تمام گیاهان یخ‌زده در زمستان غیرممکن باشد، اما شما می‌توانید این گیاهان را تا حدودی درمان نمایید. اما می‌بایست بدانید که این روش‌ها برای تمام گیاهان بصورت یکسان عمل نمی‌کند. باید بدانید که گیاهی که دچار یخ‌زدگی شده‌است را با احتمال کمتری می‌توان احیا نمود و در صورتی که بتوانید آن را احیا نمایید کاری شگرف انجام داده‌اید. در واقع نوع گیاه و میزان مقاومت آن به سرما در احتمال احیای آن تاثیر دارد.

    گیاهانی با سرمازدگی خفیف را می‌توان احیا نمود. برای اینکار لازم است تا قسمت یخ‌زده گیاهان را در فصل بهار جدا نمایید. چنانچه می‌خواهید بدانید که چه مقدار از ساقه و تنه گیاه صدمه دیده است، بخشی از تنه گیاه را در اواخر فصل زمستان خراش دهید. در صورتیکه بخش زیرین گیاهان به رنگ سبز بود به معنای زنده‌بودن بافت گیاهی می‌باشد.

    نکته: گیاهان حساس معمولا مقاومت بسیار کمتری در مقابل سرما دارند و ممکن است به زندگی بر نگردند؛ اما در گیاهان چندساله تنها بخشی از ریشه آن‌ها دچار یخ‌زدگی می‌شود که می‌توانید گیاه را تقسیم نموده و دوباره در خاک بکارید. 

     

    سخن آخر

    در مقاله حاضر به بررسی نشانه‌های سرمازدگی گیاهان آپارتمانی پرداختیم. می‌بایست بدانید که اگر گیاهان دچار سرمازدگی شوند، لازم است تا تمهیدات لازم را برای جلوگیری و درمان سرمازدگی گیاهان فراهم نمایید و این موضوع را جدی بگیرید که برای اینکار می‌توانید از راه‌های درمان سرمازدگی گیاهان آپارتمانی استفاده کنید حتی اگر درصد کمی برای احیای آن وجود داشته باشد.

    امیدواریم با مطالعه این مقاله، به شما در خصوص شناسایی نشانه‌های سرمازدگی کمک کرده باشیم و این مطلب برای شما مفید بوده باشد. چنانچه در خصوص این مطلب، سوالاتی داشتید می‌توانید در بخش نظرات، آن‌ها را بیان کنید تا در اسرع وقت پاسخ دهیم.

    دیدگاه‌ها
    نام
    ایمیل
    نظر
    مشاوره خرید
    ۰۲۱-۸۸۵۶۵۴۷۹

    محصولات جدید

    مقالات مرتبط