نکروز در گیاهان

آنچه در این مقاله میخوانید
    نکروز در گیاهان

    نکروز یکی از مشکلات رایج در گیاهان و درختان بوده و معمولاً با کلروز اشتباه گرفته می‌شود. از آنجا که بسیاری از مردم در برخورد با نکروز نگران خال گیاهشان می‌شوند، ما تصمیم گرفتیم در این مقاله به‌ صورت کامل به بررسی دلایل ایجاد نکروز در گیاهان و همین‌طور  علائم نکروز و درمان آن  بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

    نکروز چیست؟

    نکروز در گیاهان نوعی مرگ زودرس بافت است که عمدتاً در برگ‌ها به دلیل کمبود عناصر، مبتلا شدن به ویروس یا آفت‌ها رخ می‌دهد. به عبارتی دیگر زمانی که رنگ سبز گیاهان به رنگ قهوه‌ای یا زرد و سوخته تغییر حالت دهد و سلول‌های گیاه براثر بیماری دچار آسیب یا اتولیز شوند نکروز برای گیاه اتفاق افتاده است. نکروز در گیاهان، باعث تضعیف مقاومت گیاه در برابر بیماری‌ها و آفات می‌شود.

    نکروز بیماری نیست (فقط مرگ سلول‌ها یا بافت‌های گیاهی است) و  در واقع فقط یک نشانه از مطلوب نبودن شرایط برای گیاه است که به ما خبر می‌دهد  که مراقب سلامتی گیاه باشیم

    علائم نکروز در گیاهان

    علائم نکروز در گیاهان به اشکال مختلفی دیده می‌شود. این علائم می‌توانند شامل لکه‌های زردرنگ شبیه چشم، حلقه‌های سیاه‌رنگ، پوسیدگی، سوختگی و پژمردگی بخشی از گیاه و ضایعات مخرب روی برگه‌ای گیاه است.

    دلایل ایجاد نکروز در گیاهان

    نکروز در گیاهان در اثر عوامل مختلف اتفاق می‌افتد. از عوامل مؤثر در ایجاد نکروز در گیاهان می‌توان به بیماری‌هایی اشاره کرد که بر اثر استفاده نادرست و بی‌رویه از سم‌های نامرغوب یا استفاده بی‌رویه از کودها با دوز بالا اشاره کرد.

    همچنین تغییرات هورمونی و برهم‌خوردن تعادل هورمون‌های گیاه که در اثر کمبود برخی از عناصر تأثیرگذار مانند پتاس باعث به‌وجودآمدن نکروز در گیاهان می‌شود می‌توان اشاره کرد.

    از دیگر عوامل نکروز در گیاهان می‌توان به ویروس‌ها، باکتری‌ها و کمبود مواد معدنی اشاره کرد.

    ویروس نکروز دهنده گیاه چیست؟

    این ویروس یکی از شایع‌ترین ویروس‌ها در گیاهان است. ویروس نکروزدهنده گیاه، یک ویروس تهاجمی است که اگر درمان نشود به‌تمامی بخش‌های گیاه و گیاهان اطراف سرایت می‌کند. این ویروس با آسیب به بافت‌های گیاه این مشکل را برای گیاه به وجود می‌آورد. بعد از مدتی اگر به گیاهی از نظر ابتلا به این ویروس مشکوک شدید فوراً باید گیاه را از بین ببرید و بقیه گیاهان را از نظر ابتلا به این ویروس در آزمایشگاه بررسی کنید .

    این ویروس توسط حشرات ریزی به نام تریپس که شیره گل‌ها را می‌مکند، انتقال میابد. این حشرات ریز بیشتر وقت خود را در نزدیکی گل‌های گیاه سپری می‌کند و حتی ممکن است شما آنها را ندیده باشید.

    پیشنهاد ما به شما برای اطمینان پیداکردن از وجودداشتن این حشرات این است که کارت‌های زرد یا آبی چسبنده تهیه کنید و در کنار گیاه خود قرار دهید که باعث می‌شود اگر در اطراف گیاهتان این حشرات قرار دارند به این کارت‌ها بچسبند و بعد از اطمینان برای ازبین‌بردن آن‌ها می‌توانید اقدام کنید.

    روش‌های کنترل نکروز

    برای پیشگیری و کنترل نکروز در گیاهان بهتر است شرایط محیطی مورد نیاز گیاه را به خوبی رعایت کنید و از کودها و آفت‌کش‌های باکیفیت و مرغوب استفاده کنید. در صورتی که متوجه شدید گیاهی از گیاهان شما دچار نکروز شده است فورا نسبت به جدا کردن آن گیاه از بقیه گیاهان اقدام کنید تا اگر نکروز ویروسی باشد از انتشار آن جلوگیری شود.

    استفاده از ابزار باغبانی تمیز و ضدعفونی شده و همچنین تعویض گلدان و استفاده از جنس مرغوب گلدان‌ها به پیشگیری از تشکیل نکروز در گیاهان کمک‌کننده است.

    درمان نکروز

    عملا برای درمان نکروز در گیاهان راه خاصی وجود ندارد تا بافت مرده را زنده کرد. اما می‌توان با جدا نمودن بخش‌های آسیب‌دیده گیاه از سرایت آن به بخش‌های دیگر جلوگیری کرد. البته اگر نکروز گیاه شما بر اثر کمبود عناصر مورد نیاز باشد باید آن را با استفاده از محلول‌های مغذی برطرف کرد. اما اگر نکروز ویروسی باشد و بعد از اینکه بافت‌های آسیب‌دیده را جدا کردید همچنان مشکل ادامه داشته باشد، کل گیاه باید از بین برود و به‌جای آن‌گونه مقاوم گیاه در برابر ویروس جایگزین شود.

    همچنین برای درمان نکروز در گیاهان توصیه می‌شود از آبیاری بیش از حد گیاه خودداری کرد و گیاه را در جریان هوا قرارداد.

    علائم کمبود عناصر غذایی باتوجه‌به تشکیل نکروز چیست؟

    کمبود یک‌سری عناصر باعث مرگ بافت گیاه یا همان نکروز در گیاهان می‌شود. به طور مثال:

    • اگر بافت مرده قهوه‌ای رنگ یا تشکیل زخم‌های نکروز را در گیاه مشاهده کردید به‌خاطر کمبود روی است.
    • اگر زخم‌های سفید یا زردرنگ بین رگبرگ‌های گیاه به وجود آمد به‌خاطر کمبود منگنز است.
    • اگر در برگ‌های پیر گیاه نکروز یا بافت‌مردگی مشاهده کردید به علت کمبود منیزیم است.
    • اگر بر روی غلاف برگ نکروز یا بافت‌مردگی قابل‌مشاهده بود به‌خاطر کمبود ماده روی در عناصر غذایی گیاه است.
    • اگر در بین رگبرگ‌های گیاه زخم نکروز یا بافت‌مردگی تشکیل شده بود علت آن کمبود عنصر غذایی منیزیم است.
    • پیچ‌خوردن یا لوله‌شدن بافت‌های مرده یا نکروز شده برگ نشانه‌ای از کمبود مس یا کلسیم در گیاه است.
    • ایجاد نکروز در جوانه مرکزی بوته‌های گندم در اثر کمبود منگنز است.
    • مرگ بافت حاشیه‌ای برگ در اثر کمبود پتاسیم است.
    • مرگ بافت میانی برگ نشانه کمبود روی در عناصر غذایی گیاه است.
    • ایجاد نکروز در پایه برگ به علت کمبود منگنز است.

    با دانستن اینکه نکروز در گیاهان در هر بخش به چه علت ایجاد می‌شود، می‌توان با اضافه‌کردن آن بخش از عنصر غذایی، گیاه را درمان کرد.

    نقش آلودگی هوا در تشکیل نکروز در گیاهان

    هوا دارای ویژگی‌های فیزیکی و ترکیب شیمیایی خاصی است که پارامترهای اساسی زندگی برای گیاهان را فراهم می‌کند. دما، رطوبت هوا، گردش هوا، اکسیژن و دی‌اکسیدکربن موجود در اتمسفر تأثیرات مستقیمی بر روی محصولات کشاورزی و سلامت گیاهان می‌گذارد. اما نباید از تاثیر آلودگی هوا بر رشد گیاهان و اثراتی که بر روی آن‌ها می‌گذارد غافل شد.

    آلودگی هوا از سایر عوامل مؤثر در ایجاد نکروز در گیاهان است.کیفیت هوا با واردشدن مواد آلوده‌کننده به هوا تغییر می‌کند و گیاهان مستقیماً با این هوای آلوده در تماس خواهند بود و فعالیت‌های گیاه با همین هوای آلوده ادامه پیدا می‌کند. از آسیب مربوط به مسائل هواشناسی می‌توان به وارونگی دما و هوا اشاره کرد که باعث تخریب شدید بافت‌های گیاهی یا ایجاد علائم نکروز در گیاهان می‌شود. ازاین‌رو می‌توان نتیجه‌گیری کرد که نقش آلودگی هوا در تشکیل نکروز در گیاهان بسیار مؤثر است.

    سخن پایانی ...

    در این مقاله ما عوامل نکروز یا همان بافت‌مردگی گیاهان و درمان آن را بررسی کردیم، تا بتوانیم به شما در جهت حفظ سلامت گیاهانتان کمک کرده باشیم. اما به یاد داشته باشید رعایت شرایط محیطی و بهداشت گیاه مهم‌ترین عامل در جلوگیری از نکروز در گیاهان می‌باشد.

    دیدگاه‌ها
    نام
    ایمیل
    نظر
    مشاوره خرید
    ۰۲۱-۸۸۵۶۵۴۷۹

    محصولات جدید

    مقالات مرتبط